Spring til indhold
Abonnér

Rejsevejledning - Saudi Arabien

Gyldig: 16.10.2019Senest redigeret  28.05.2019

Vær ekstra forsigtig:

Hele landet undtagen området i den røde bjælke nedenfor.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle rejser til:

Området indenfor 50 km fra grænsen til Yemen.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling


De fleste danskere har ingen problemer under besøg i Saudi Arabien. Du bør til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed og være forsigtig især pga. risikoen for terror.

Vi fraråder alle rejser inden for 50 km fra grænsen til Yemen på grund af militære operationer. Grænseområdet er flere gange blevet ramt af raketter fra Yemen. Militante yemenitiske grupper forsøger at trænge ind i området. Der er en meget høj sikkerhedsrisiko i området. Hvis du vælger at rejse dertil, bør du søge professionel rådgivning.

Der er risiko for missilangreb fra Yemen mod de større byer, herunder Riyadh. De fleste missiler er hidtil blevet opfanget og ødelagt af saudiarabisk antiluftskyts.

Risiko for terror


Der er en middel risiko for terror i Saudi Arabien. Der er en høj risiko for terrorangreb især ved shiitiske moskéer og andre shiitiske helligdomme i Eastern Province.

Siden maj 2017 har der været en række terrorangreb i Qatif, Eastern Province især rettet mod saudiske sikkerhedsstyrker.

Den 4. juli 2016 sprang selvmordsbomber nær det amerikanske konsulat i Jeddah, i en moské i Qatif og i Profetens Moské i Madinah. Fire politibetjente blev dræbt og et antal mennesker blev såret.

Ifølge myndighederne er et antal planlagte terrorangreb blevet afværget.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, hvor der er mange mennesker. Du bør være forsigtig fx ved offentlige bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter og caféer. Vær forsigtig overalt i Riyadhs gamle bydel.

Vær ekstra opmærksom under religiøse højtider, fx under Ramadanen.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet


Den generelle risiko for kriminalitet i Saudi Arabien er lav. Vær dog opmærksom uden for byerne.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på cafeer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici


Du bør altid holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt med kort varsel. Det gælder især i den østlige del af landet i Qatif, herunder i Al Musawara i Al-Awamiya og i Al Hasa.

Vær forsigtig i nærheden af shiitiske moskéer og andre shiitiske helligdomme. Der kan opstå uroligheder med kort varsel.

Vær opmærksom på at begivenheder andre steder i verden kan påvirke stemningen i Saudi Arabien og føre til negativ adfærd over for vesterlændinge.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne, fx Arab News og Saudi Gazette, og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer


Der er risiko for oversvømmelser i regntiden mellem november og februar, især i Jeddah.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne, fx Arab News og Saudi Gazette, og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport


Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler kan være i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Vi anbefaler, at du benytter en erfaren chauffør og ikke kører selv.

Ved længere bilture i landområderne bør man kun køre på de større veje og altid flere biler sammen. Du bør til enhver tid undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer.

Lokale love og sædvaner


Saudi Arabien er et meget konservativt muslimsk land, hvor islamiske regler følges strengt.

Når du rejser i Saudi Arabien, er du underlagt saudiarabisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. I visse tilfælde idømmes dødsstraf. Vær opmærksom på at visse former for medicin og visse fødevarer anses som narkotika. Få aldrig sendt hverken medicin eller fødevarer med posten.

Indførelse, besiddelse og indtagelse af alkohol er strengt forbudt og kan straffes hårdt. Du kan risikere at blive udvist og nægtet indrejse for altid.

Ved religiøse helligdomme bør du også som turist være opmærksom på din påklædning (eksempelvis om dine arme og ben er tildækkede). Det gælder især under Ramadanen. Ellers kan den lokale befolkning opfatte det som mangel på respekt, og du risikerer at blive anholdt.

Det er forbudt at være i besiddelse af blade, litteratur, dvd’er og andet materiale af ”anstødelig karakter”, fx pornografi.

Det er ulovligt at fotografere eller filme paladser, regeringsbygninger og militære anlæg.

De fleste offentlige steder er opdelt i en sektion for kvinder og evt. deres mandlige familiemedlemmer og en sektion kun for mænd.

Seksuelle forhold mellem mænd og kvinder, som ikke er gift med hinanden, er ulovlige og kan blive straffet hårdt, fx med dødsstraf. Hoteller kan nægte ugifte par at dele værelse.

Homoseksualitet er ulovligt og kan blive straffet hårdt, fx med dødsstraf.

Undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Det er ulovligt at praktisere andre religioner end islam på offentlige steder. Indførsel af mere end én bibel per person er strafbart.

I Saudi Arabien er der nogle meget vigtige krav til påklædning. De gælder alle offentlige steder. Kvinder skal være tildækkede fra halsen til anklerne i løst tøj og bære en lang frakke (abaya) og hovedtørklæde.

Vestlige kvinder behøver ikke at dække ansigtet med niqab. Nogle steder kan det dog være nødvendigt at bruge slør (hijab). Mænd bør undgå shorts og bare skuldre. Du kan risikere chikane og anholdelse, hvis du ikke respekterer det.

Telefonforbindelsen via både fastnet- og mobiltelefon kan være ustabil uden for de større byer. Der kan være dårlig mulighed for at få forbindelse til udlandet.

Vær opmærksom på at myndighederne har kontrol over adgangen til internettet og kan overvåge aktivitet på sociale medier. Visse hjemmesider er censurerede.

Særligt om indrejse og ophold


Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-saudiarabisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Saudi Arabien, hvis Saudi Arabien ikke går med til det.

Hvis du har dansk-saudiarabisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Saudi Arabien, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de saudiarabiske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldig billed-ID. Hav altid en kopi af dit pas på dig og dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Hvis du skal på pilgrimsrejse i Saudi Arabien, skal du være opmærksom på, at dit pas og visum skal være gyldigt under hele opholdet. Hav altid en kopi af dit pas på dig.

Et Hajj-visum er normalt geografisk begrænset.

Der gælder særlige krav til vaccination for pilgrimme.

Hold tæt kontakt til din pilgrimsagent og pårørende under opholdet. Sørg for at din pilgrimsagent både har dit danske og evt. saudiske mobilnummer.

Der er risiko for at komme til skade i de meget store menneskemængder og risiko for dehydrering. Vær forberedt på høje temperaturer, ofte over 40c.

Det er ikke tilladt at filme og tage billeder i Mekkas Stormoské og Profetens Moské i Medina.

Ikke-muslimer har ikke adgang til Mekka og centrum af Medina.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Sundhedsforhold


Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen. Vær opmærksom på at visse former for medicin kan anses som narkotika og være ulovlig, hvis du ikke har en medicinattest.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Saudi Arabien kan være af ringe standard især uden for de store byer. Der findes gode privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance kan være begrænset i visse områder uden for de større byer.

Rejseforsikring


Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Saudi Arabien.

I Saudi Arabien er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt


Kontaktoplysninger til den Danske Ambassade i Riyadh.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Mere information

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

 

Rejsevejledningen for Saudi Arabien er senest opdateret den 28. maj 2019. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.

 

Kort over Saudi Arabien

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning