Spring til indhold

Rejsevejledning - Nigeria

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 21.06.2019

Vær ekstra forsigtig:

Abuja

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet inklusiv Port Harcourt - undtagen Abuja, som er gul, og stederne i den røde bjælke nedenfor.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Nordlige og nordøstlige delstater Adamawa, Borno, Yobe, Gombe, Taraba, Plateau, Bauchi, Jigawa, Kano, Katsina, Kaduna, Zamfora, Sokoto, Kebbi, Niger og Kogi. Sydøstlige delstater Abia, Bayelsa, Delta, Akwa Ibom, Rivers og Cross Rivers.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Når du rejser til Abuja bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risiko for terrorangreb og voldelig kriminalitet.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til resten af Nigeria, inklusiv Port Harcourt, pga. høj risiko for terrorangreb, voldelig kriminalitet og kidnapninger. Risiciene er så alvorlige, at du bør have helt særlige grunde til at besøge landet.

På grund af den meget høje sikkerhedsrisiko fraråder vi alle rejser til de nordlige og nordøstlige delstater Adamawa, Borno, Yobe, Gombe, Taraba, Plateau, Bauchi, Jigawa, Kano, Katsina, Kaduna, Zamfora, Sokoto, Kebbi, Niger og Kogi.

Der sker ofte terrorangreb med mange dræbte, og udlændinge er på det seneste blevet kidnappet.

På grund af den meget høje sikkerhedsrisiko fraråder vi også alle rejser til de sydøstlige delstater Abia, Bayelsa, Delta, Akwa Ibom, Rivers og Cross Rivers.

Risiko for terror

Terrortruslen kommer især fra de militante islamistiske grupper Boko Haram og Islamisk Stat i Vestafrika.

Siden 2010 har grupperne gennemført meget voldsomme terrorangreb med mange dræbte i den nordlige og nordøstlige del af Nigeria.

Den nigerianske hærs indsats har svækket grupperne, men de har fortsat kapacitet til at slå til også i andre dele af Nigeria. De seneste angreb omfatter et selvmordsbombeangreb i juni 2014 i Abuja, hvor mere end 20 mennesker blev dræbt.

I oktober 2015 var der bombeattentater på et marked og ved et trafikknudepunkt i Abuja med adskillige dræbte.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af turister. Du bør være meget forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved regeringsbygninger, statsinstitutioner, internationale organisationer, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Få mere information på hjemmesiden for Nigerias Nationale Politi (engelsk).

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig især pga. risikoen for røverier, voldelige overfald, bilkapringer og kidnapninger. Det er værst i den nordlige, nordøstlige, centrale og sydøstlige del af landet, men kan ske overalt i Nigeria.

Historisk set har risikoen for kidnapning været størst i den nordlige (Borno) og i den sydlige del (Niger Delta) af landet. Siden 2016 har antallet af kidnapninger været stigende og har bredt sig til andre stater, bl.a. Katsina, Zamfara, Kaduna og Adamawa og det sydlige Nigeria (især Ondo). Kidnapning af udlændinge sker jævnligt, men er for den største dels vedkommende rettet mod nigerianske statsborgere.

I nattelivet bør du selv købe dine drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at kriminelle tilsætter bedøvende stoffer og begår overgreb.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har dit kamera eller din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden.

Efter mørkets frembrud bør du være ekstra forsigtig. Du bør ikke færdes til fods.

Pirateri er en risiko for sejlere i området. For mere info se Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på cafeer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Sikkerhedssituationen i Nigerdeltaet har længe været meget alvorlig. Der sker mange kidnapninger og overfald.

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt.

Der kan ske voldelige sammenstød mellem kvæghyrder og fastboende bønder. Vær opmærksom hvis du rejser i områder med vandrende kvæghjorde.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation i landet via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger. Det gælder også, når der udstedes lokale udgangsforbud.

I det meste af Nigeria har ambassaden meget begrænset mulighed for at hjælpe dig, hvis du kommer i en nødsituation.

Beslutter du dig for at rejse til de særlige risikoområder, opfordrer vi dig kraftigt til at træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger og få professionel sikkerhedsrådgivning.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og færdselsregler overholdes ikke.
Der sker mange alvorlige ulykker, og antallet af trafikdræbte er højt.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer. Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. Undgå, at tasker og andre værdigenstande er synlige på bilsædet, både når du kører og når bilen holder parkeret.

Offentlig transport med bus og taxakørsel frarådes.

Det er risikabelt at rejse med nigerianske indenrigsfly. På Trafik- Bygge og Boligstyrelsens hjemmeside kan du finde EU's liste over usikre flyselskaber.

Indenrigsfly aflyses ofte i perioden november-marts pga. støvstorme fra Sahara (”Harmattan”).

Du bør ankomme med fly til både Abuja og Lagos i dagslys.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Nigeria, er du underlagt nigeriansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne er meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Det er forbudt at fotografere eller filme sikkerhedsmyndigheder og ved lufthavne, militære anlæg og offentlige bygninger (ministerier, politistationer, kirker og moskeer).

Homoseksualitet er forbudt ved lov og kan medføre fængselsstraf.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-nigeriansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Nigeria. Kun hvis Nigeria går med til det.

Hvis du har dansk-nigeriansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Nigeria, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de nigerianske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme og værnepligt, der ikke er aftjent. Eller det kan være stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have dit pas eller en kopi af det på dig. Vi anbefaler, at du har dit pas eller en kopi af passet opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Vær opmærksom på, at der er krav om, at du ved ankomst til Nigeria skal kunne dokumentere, at du er vaccineret mod gul feber.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Nigeria kan være af ringe standard især uden for de store byer. Der findes enkelte gode privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.


Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Nigeria.

I Nigeria er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Du bør sikre dig, at din forsikring også dækker hjemtransport til Danmark ved sygdom eller tilskadekomst.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Nigeria.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Nigerias ambassade for yderligere information.

Rejsevejledningen for Nigeria er senest opdateret den 21. juni 2019 med redaktionelle ændringer. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret.

Kort over Nigeria

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning