Spring til indhold

Vietnam - det første land i verden med dansk vækstråd

21.01.2015  14:48

I Ho Chi Minh City i Vietnam lancerer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i dag det første af en række vækstråd rundt om i verden, der skal sætte yderligere skub i dansk handel og eksport. 

"Med oprettelse af et vækstråd med danske virksomheder som Novo Nordisk og Mascot, der allerede er til stede på markedet her i Vietnam, udnytter vi deres viden og kendskab til gavn for andre virksomheder og danske interesser," siger Mogens Jensen.

Vækstrådene består af repræsentanter for danske virksomheder og fagministerier og er en del af regeringens satsning på økonomisk diplomati og myndighedssamarbejde.

"Vi har allerede set masser af gode eksempler på at, at Udenrigsministeriet i samarbejde med fagministerier er med til at bane vejen for handel og eksport. For eksempel i Kina, hvor vi gennem mange års tæt samarbejde mellem danske og kinesiske fødevaremyndigheder har banet vejen for en milliardeksport af dansk svinekød," siger Mogens Jensen og tilføjer:

"Vi skal blive endnu bedre til at udnytte danske styrkepositioner, og det kan de lokale vækstråd med samarbejde mellem det offentlige og danske virksomheder ude i verden bidrage til."

I Vietnam vil det konkrete myndighedssamarbejde blive understøttet af to danske vækstrådgivere. Den ene skal arbejde med fødevarer, energi og miljø, og den anden med sundhed, uddannelse og undervisning, udsendt i tæt samarbejde med Udenrigsministeriet og de respektive fagministerier.

"Vietnam står for eksempel med nogle meget store udfordringer i forhold til energi. Her kan Klima- og Energiministeriet bidrage med rådgivning af vietnameserne om energieffektivitet og vedvarende energi, og dermed også være med til at bane vejen for danske virksomheder inden for vindmøller og energieffektive pumper," siger Mogens Jensen.

Ministeren mødtes i dag med det nye vækstråd, som omfatter virksomhedsrepræsentanter fra Novo Nordisk, Maersk, Mascot, Orana, ScanCom og Esoftflow. Ud over energi pegede de danske virksomhedsledere blandt andet på behovet for at samarbejde i forhold til uddannelse. Et område hvor vietnameserne og dermed også de danske virksomheder i Vietnam har en interesse i at indgå i tæt samarbejde med danske virksomheder.

De danske ministerier involveret i vækstråd og vækstrådgivere i Vietnam er undervisnings-, uddannelses- og forsknings-, fødevare-, sundheds-, miljø- samt klima- og energiministeriet.

Ud over Vietnam vil der i en pilotfase blive oprettet vækstråd i USA, Sydafrika, Brasilien og Frankrig.

For yderligere presse: Poul Kjar, 41865975