Spring til indhold

Konkurrence skal gøre op med kærestevold blandt unge

28.10.2016  10:00
En kreativ konkurrence skal få skoler og ungdomsuddannelser over hele landet til at tage det følsomme emne kærestevold op i undervisningen. Konkurrencens tema ”Min krop, mine regler” skal være med til at ruste eleverne til at sætte grænser i deres eget liv.

Mange elever i de ældste klasser i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne er ved at gøre sig de første erfaringer med kæresteforhold, og de kan ikke undgå at opleve konflikter med kæresten. Desværre udvikler konflikterne sig alt for ofte til vold. Hvert år bliver omkring 19.500 unge kvinder og 12.000 unge mænd mellem 16 og 24 år udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold fra en nuværende eller tidligere kæreste.

For andet år i træk afholder Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling i samarbejde med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd en kreativ konkurrence om kærestevold. Den skal give de unge mulighed for at reflektere over emnet og diskutere gode og dårlige kæresteforhold.

Årets konkurrence har temaet ”Min krop, mine regler”, og elever i 7.-10. klasse, på erhvervs- og produktionsskoler og gymnasiale uddannelser har mulighed for at deltage. Eleverne dyster med forskellige kreative produkter, som skal handle om at sige fra og respektere hinandens grænser.

Foredragsholder Emma Holten, der selv har haft emnet tæt inde på kroppen, og forfatter Kenneth Bøgh Andersen deltager som fagdommere i den kreative konkurrence. Med viden på hver deres områder vil de vælge årets bedste bidrag. Sammen med minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby deltager de også i præmieoverrækkelsen, som finder sted i København i februar 2017.

”Det, der startede som en vild forelskelse kan nogle gange ende i jalousi, kontrol, overgreb, deling af krænkende billeder på nettet, trusler og isolation fra venner. Men det kan være svært at sige fra, når man ikke har så mange kæresteerfaringer. Hvis man flere gange har fået overtrådt sine grænser, kan det blive et mønster, der er svært at bryde. Derfor er det vigtigt, at unge forholder sig til emnet og lærer deres egne grænser at kende,” siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

Fakta om den kreative konkurrence mod kærestevold
For at deltage i konkurrence skal eleverne indsende et kreativt bidrag, der handler om at sætte grænser på en god måde under temaet ”Min krop, mine regler”.
Eleverne kan indsende fotos, film, musik, noveller, digte, essays, skulpturer, tegninger, malerier m.m. De kreative bidrag opdeles i to grupper:

  • 7.-9. klasse
  • 10. klasser, erhvervs- og produktionsskoler, hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser

I hver gruppe kåres en vinder, der modtager en præmie på 10.000 kr., og en 2. præmie på 5.000 kr. Det er hele klasser, der vinder præmierne – også selvom eleverne deltager enkeltvis.

Deadline for at indsende bidrag er onsdag den 30. november 2016.

Film, musik, tekster og fotos sendes til kreativ@brydtavsheden.dk

Film skal uploades på Youtube, og linket til filmen indsættes i mailen. Billedkunst og skulpturer sendes til Bryd Tavsheden, Kronprinsessegade 18 C, 1306 København K.