Spring til indhold

Ligestillingsminister Karen Ellemann: Taler mænds orlov på kvindernes kampdag

08.03.2017  06:03
Ligestillingsminister Karen Ellemann bruger kvindernes internationale kampdag på at tale med mænd om fædres orlov i forbindelse med barsel.

”Ligestilling handler om lige muligheder. Det betyder også lige muligheder for at være forælder. Jeg ved godt, at der er rigtig mange, der ønsker sig, at vi laver endnu mere øremærket barsel. Men det er ikke regeringens politik. Vi tror på friheden for familierne,” siger Karen Ellemann.

Ligestillingsministeren besøger to virksomheder, Novozymes og Pon Equipment, og taler med mændene om orlov. 

”Jeg besøger virksomhederne for at blive klogere på, hvad der gør, at fædrene vælger, som de gør. Det er vigtigt, at vi får en bedre forståelse for de store kulturforskelle, der findes i forhold til branche, bopæl, uddannelse og indkomst, hvis vi skal have en reel chance for at fremme fædres brug af orlov”, siger Karen Ellemann.


Karen Ellemann talte med mandlige medarbejdere på Novozymes.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der er sket en svag stigning i længden af fædres orlov. 2014-fædre holdt i gennemsnit 29,5 dages orlov - det er 11 dage mere end fædre gjorde i 2003. Men til sammenligning holdt mødrene i 2014 i gennemsnit 296,3 dages orlov i forbindelse med barsel.

”Tallene taler deres eget tydelige sprog. Min ambition er at gøre op med en kultur, hvor det anses som det naturligste i verden, at barselsorlov er ”mors orlov”.  Derfor sætter jeg gang i en kampagne, der skal fremme fædres brug af orlov,” siger Karen Ellemann.

Ministeren tilføjer, at et vigtigt element i kampagnen vil være at styrke oplysningen til de brancher og fædre, hvor orlov ikke ligger lige for.  Det er især fædre tilknyttet byggebranchen og fædre med manuelle jobs, der holder kortest orlov.

Ud over de to virksomhedsbesøg på Novozymes (Bagsværd kl 7:30-8:30) og Pon Equipment (Brøndby 11.30-13:00) vil Karen Ellemann tale ved FIU-ligestillingskonference (09.55-10.35), hvor fremme af fædres brug af orlov og betydningen for ligestillingen i Danmark også vil være et fokus.

Om aftenen vil ministeren tale til KVINFOs 8. marts arrangement i Vega i København.

For yderligere information kontakt:
Presse: Poul Kjar, 41865975/Dorte Bryde, 50 77 8698
Anden kontakt: Mie Prehn Nygaard, 2268 8564