Spring til indhold

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder de farvede bjælker på rejsevejledningerne for min rejse?

Farverne giver dig et overblik over vores vurdering af sikkerhedsniveauet. Det er ikke altid den samme vurdering for hele landet. Der kan således være forskellige sikkerhedsniveauer for forskellige områder i et land. Farverne hjælper dig med at holde styr på sikkerhedsniveauet på din rejse. Læs mere om definitionen af de enkelte farver.

Hvad betyder det grå felt med teksten ”Vigtig information”, som findes i toppen af nogle af rejsevejledningerne?

Hvis der sker en hændelse i et land, fx terror, voldelige demonstrationer, naturkatastrofer vil en besked blive vist i toppen af rejsevejledningen for det pågældende land. Beskeden indeholder relevant information til dig, så du bedst muligt kan holde dig opdateret, hvis du enten er i landet eller er på vej dertil. Beskeden er ikke ensbetydende med at det overordnede sikkerhedsniveau er ændret, men det betyder, at der er en midlertidig øget risiko i landet, som du skal være opmærksom på.

Skal Udenrigsministeriet give mig tilladelse til at rejse til et land, hvor der frarådes rejser til?

Din rejse er altid dit eget ansvar. Vores rejsevejledninger er vejledende og vi giver ikke tilladelser, dispensationer osv. Vi opfordrer dig til at følge vejledningerne og til at sikre dig på forhånd, at du er dækket af en forsikring, hvis du skulle blive syg eller komme til skade på rejsen.

Hvad er en ikke-nødvendig rejse?

Når vi fraråder ikke-nødvendige rejser, så betyder det, at du som udgangspunkt ikke bør tage på ferie til landet eller området, hvis du ikke har nogen former for forudgående kendskab eller lokalt netværk. Der kan være forskellige årsager til, at du vurderer, at din rejse er nødvendig. Det kan være et presserende familiebesøg eller et vigtigt møde, som ikke kan aflyses eller afholdes et andet sted. Hvis du vælger at rejse til et land eller område, hvor vi fraråder ikke-nødvendige rejser, er det vigtigt du sikrer dig, at din forsikring dækker.

Hvad mener I med at jeg skal være ”ekstra forsigtig”?

I rejsevejledninger, hvor vi opfordrer dig til at være ekstra forsigtig, vil det også fremgå hvorfor. Det kan fx være pga. gadekriminalitet, risiko for pludselige voldelige demonstrationer, mange trafikulykker eller midlertidig undtagelsestilstand. Når vi opfordrer til at være ekstra forsigtig betyder det, at vi anbefaler, at du forbereder dig lidt mere end normalt på din rejse, og at du er opmærksom på dine omgivelser, mens du er afsted. Det er en god idé at finde aktuelle informationer om situationen i landet fra fx nyhedsmedier.

Hvad mener I med, at jeg altid skal være opmærksom på ”min personlige sikkerhed”?

At være opmærksom på din personlige sikkerhed betyder, at du bør tage forholdsregler for at undgå potentielt utrygge situationer. Det kan være en god idé at arrangere med hotellet, at de henter dig i lufthavnen, eller at du forhører dig lokalt om der er områder af byen, du bør undgå om aftenen og natten.

Hvordan definerer I ”grænseområder”?

I en række rejsevejledninger, fraråder vi rejser til grænseområder til nabolandet. I nogle lande er det let at definere et grænseområde, og i andre lande er det sværere at afgrænse risikoen til fx en fast km-afstand. Det kommer an på hvilken risiko, der er forbundet med rejser til området. Er du i tvivl om et specifikt område, kan du finde flere informationer i andre landes rejsevejledninger for det pågældende land.