Spring til indhold

EU missioner

EU er engageret i en række militære og civile missioner rundt omkring i verden. 

EU's internationale missioner er en del af EU's Fælles Sikkerheds- og Forsvarspolitik (CSDP), som blev lanceret i 1999 med det formål at bidrage til international konfliktløsning, fred og stabilitet.

Der er pr. april 2017 9 aktive civile missioner, som bidrager til stabilitet i svage stater gennem opbygning af bl.a. retsvæsen og politi, grænsesikkerhed, civil administration, forsvaret eller lignende. De enkelte opgaver varierer for hver mission. Der er i alt 2.600 personer fra alle EU’s medlemslande udsendte til EU’s civile missioner. I 2016 alene implementerede missionerne over 700 træningssessioner for ca. 9.000 personer, rådgav over 800 ledere og bidrog til over 200 retssager samt udformningen af over 110 love i EU’s partnerlande.

Se oversigt over EU's igangværende missioner

Danmark lægger vægt på, at EU bidrager aktivt til at fremme international fred og sikkerhed. EU har desuden 6 aktive militære operationer og missioner, som bidrager til militær træning i eksempelvis Mali eller bekæmpelse af menneskesmugling over Middelhavet. Pga. forsvarsforbeholdet deltager Danmark kun i EU's civile missioner, men her er Danmark en væsentlig bidragyder. Danmark bidrager for øjeblikket med personel til følgende missioner:

  • EU's retssektormission i Kosovo (EULEX Kosovo)
  • EU's monitoreringsmission i Georgien (EUMM Georgien)
  • EU's kapacitetsopbygningsmission i Somalia (EUCAP Somalia)
  • EU's kapacitetsopbygningsmission i Niger (EUCAP SAHEL Niger)
  • EU's kapacitetsopbygningsmission i Niger (EUCAP SAHEL Mali)
  • EU’s rådgivningsmission i Ukraine (EUAM Ukraine)
  • EU's grænsemission i Libyen (EUBAM Libya)

LINKS


 

 

Kontakt

Stabiliserings- og Sikkerhedspolitik (SSP)
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
DK-1448 København K

 

E-mail: ssp@um.dk
Tlf: (+45) 33920646